Συχνά αισθάνεσαι ενοχές αφού δεν μπορείς να σταματήσεις να τσιμπολογάς τις βραδινές ώρες, βάζοντάς τα με τον εαυτό σου:
Δεν θα έπρεπε να το φάω αυτό.. Γιατί δεν μπορώ να έχω περισσότερο αυτοέλεγχο; Αύριο, πρέπει να είμαι καλύτερος/η!
Η επίπληξή προς τον εαυτό σου δεν θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος ή να σταματήσες την υπερφαγία.
Την επόμενη μέρα, θα πέσεις στην ίδια παγίδα και θα αισθάνεσαι ένοχες και πάλι στο τέλος της ημέρας.
Αν σκέφτεσαι τι θα μπορούσες να κάνεις για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος του συναισθηματικού φαγητού, δες πως θα σε βοηθήσει μια διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με ότι έκανες μέχρι σήμερα:
Αντικατέστησε το «Δεν πρέπει να φάω "αυτό" αύριο» με το «Θα φάω περισσότερα λαχανικά αύριο και φρούτα σαν σνακ». Στη συνέχεια, προετοίμασε ένα αρκετό υγιεινό γεύμα, και έτσι θα είναι πιο εύκολο να τα καταφέρεις.
Αντικατέστησε το «Πρέπει να σταματήσω την υπερκατανάλωση τροφής όταν είμαι κουρασμένος/η» με το «θέλω να πάω για ύπνο μισή ώρα νωρίτερα (ώστε να ξυπνήσω και να ασκηθώ για λίγο το πρωί και να μην τρώω όλο το βράδυ επειδή είμαι εξαντλημένος/η)».
Εστίασε στις υγιεινές συνήθειες που μπορείς να επιτύχεις και όχι στους περιορισμούς που νομίζεις ότι πρέπει να υιοθετήσεις. Σκέψου κάτι πρακτικό, εφικτό και ευχάριστο.
Εάν καταναλώνεις ένα φτωχό πρωινό γεύμα, ένα ελαφρύ κύριο γεύμα και υπερκαταναλώνεις το βράδυ, είναι πολύ πιθανό να μην επαρκούν οι προσλαμβανόμενες θερμίδες να καλύψουν τις ενεργειακές σου ανάγκες και να φτάνεις να υποσιτίζεσαι. Για παράδειγμα:
Η θέλησή σου δεν θα είναι αρκετή κάθε φορά που προσπαθείς να καταπολεμήσεις την πείνα και το αίσθημα της στέρησης.
Κατανάλωσε επαρκή ποσότητα θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μην αποφεύγεις τους υδατάνθρακες.
Έχε μαζί σου ένα σάντουιτς ή μια τορτίγια, μια πραγματικά πλούσια σαλάτα ή ένα ολοκληρωμένο μεσημεριανό γεύμα.
Όταν πεινάς, χρειάζεσαι τροφή. Μην προσπαθείς να είστε «καλός» μέσα στη μέρα (δηλαδή να τρως όσο το δυνατόν λιγότρερο). Θα παραμείνεις κολλημένος στο φαύλο κύκλο του συναισθηματικού φαγητού, αλλάζοντας διάθεση μπροστά στην τηλεόραση το βράδυ!
Αυτό συμβαίνει όταν δεν τρως αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας
Εάν δεν έχεις στα ράφια ή το ψυγείο σου υγιεινές επιλογές, πιθανότατα θα καταλήξεις να χορτάσεις την πείνα σου με εύκολα τρόφιμα όπως ψωμί με φυστικοβούτυρο και ένα μπολ δημητριακών ή ζυμαρικών.
Αυτά τα τρόφιμα είναι μια χαρά, αλλά είναι αρκετά εύκολο να τα υπερκαταναλώσεις και αν τα επιλέγεις διαρκώς ως γεύμα, στερώντας τα λαχανικά και την ποικιλία από το διαιτολόγιό σου.
Πως μπορείς να ξεκινήσεις με την προετοιμασία των γευμάτων
Φτιάξε πάντα περισσότερο φαγητό για να έχεις ένα υγιεινό γεύμα και την επόμενη μέρα.
Μαγείρεψε μια μεγάλη κατσαρόλα/ταψί στον ελεύθερο σου χρόνο, κατέψυξε το φαγητό για επόμενες δύσκολες μέρες.
Έχε υγιεινές επιλογές σαν σνακ (όπως φρούτα, γιαούρτι, σπιτικό ποπ κορν), αντικαθιστώντας ορισμένα τρόφιμα (όπως παγωτό ή πατατάκια).
Απέφυγε το φαγητό μπροστά σε οθόνες
Παρατήρησες ότι το μεγαλύτερο μέρος του τσιμπολογήματος ή της υπερφαγίας γίνεται συνήθως το βράδυ (ή μετά τη δουλειά) συνήθως μπροστά σε κάποια οθόνη;
Όταν τρως μπροστά στην τηλεόραση, εκπαιδεύεις τον εγκέφαλό σου να επιζητά φαγητό όταν βλέπει την αγαπημένη του σειρά. Ο εγκέφαλος επαναπρογραμματίζεται και οι επιθυμίες σου γίνονται προβλέψιμες.
Απέφυγε αυτή τη συνήθεια, κλείνοντας την τηλεόραση όταν τρως και δες τη σειρά σου χορτάτος/η.
Επικοινώνησε μαζί μου εδώ αν θέλεις να σε βοηθήσω να σταματήσεις να τρως συναισθηματικά.
Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!