Πραγματική πείνα ή συναισθηματικό φαγητό;
Καλέστε τώρα: 2102615284

Πραγματική πείνα ή συναισθηματικό φαγητό;

Αρχική / Blog / Πραγματική πείνα ή συναισθηματικό φαγητό;

Πώς θα καταλάβω τη διαφορά;

Για παράδειγμα όταν τρώμε συναισθηματικά λόγω άγχους, στεναχώριας ή βαρεμάρας συνήθως γίνεται ξαφνικά χωρίς να το έχουμε σκεφτεί πριν ή να έχουμε προειδοποιητικά σημάδια πείνας. 

Επίσης, στο συναισθηματικό φαγητό συνήθως επιλέγουμε εύκολα τρόφιμα και γρήγορα σνακ που πιστεύουμε ότι θα μας φτιάξουν τη διάθεση όπως σοκολάτα, ψωμί, ζυμαρικά. 

Συνήθως στο τέλος μας κατακλύζει ένα ενοχικό συναίσθημα

Αντίθετα, η πραγματική πείνα έρχεται σταδιακά και μπορεί να ικανοποιηθεί από οποιοδήποτε είδος φαγητού.  

Όταν αναγνωρίζουμε τα σημάδια της πείνας μας και την ικανοποιούμε, είναι εύκολο να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να αναγνωρίζει και τα σημάδια κορεσμού.  

Έτσι, όταν τρώμε επειδή πεινάμε πραγματικά, συνήθως καταλαβαίνουμε και πότε έχουμε ικανοποιηθεί για να σταματήσουμε, χωρίς να φτάσουμε στην υπερκατανάλωση. 

Όλοι σε κάποιο βαθμό έχουμε εμπειρίες συναισθηματικού φαγητού. 

Γιατί όμως συμβαίνει; 

Το φαγητό μας συνδέεται συχνά με χαρούμενα ή στενάχωρα γεγονότα της ζωής μας.  

Για παράδειγμα σαν παιδιά μπορεί να πιεστήκαμε να τελειώσουμε το πιάτο μας ή τα γλυκά να μας δίνονταν ως επιβράβευση. 

Ως ενήλικες χρησιμοποιούμε το φαγητό ως διασκέδαση ή καταναλώνουμε τρόφιμα που θα μας αυξήσουν τη διάθεση όπως η σοκολάτα και το αλκοόλ. 

Επίσης, θέλοντας να ελέγξουμε το βάρος μας, ακολουθούμε κανόνες διατροφής, μετράμε θερμίδες και στερούμαστε “απαγορευμένα” τρόφιμα,  ενισχύοντας έτσι τη συναισθηματική σύνδεση με το φαγητό. 

Πολλές από τις ενέργειες που κάνουμε για να σταματήσουμε να τρώμε συναισθηματικά και να κερδίζουμε βάρος (όπως η  δίαιτα, η προσπάθεια να ανακτήσουμε και πάλι τον ελέγχο, η στέρηση τροφίμων, ο θυμός προς τον εαυτό μας), έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. 

Αντιθέτως, η αλλαγή συνηθειών είναι αυτή που θα  μας βοηθήσει να βγούμε από αυτόν το φαύλο κύκλο του συναισθηματικού φαγητού και της υπερφαγίας. 

Χρειάζεται χρόνος για να δημιουργήσεις υγιεινές συνήθειες και μια καλή σχέση με το φαγητό, αλλά αξίζει τον κόπο.  

Ξεκίνα με μικρές νίκες. Η αργή πρόοδος είναι επίσης πρόοδος! 

 

Αν χρειάζεσαι υποστήριξη στο να φτιάξεις μια υγιή σχέση με το φαγητό επικοινώνησε μαζί μου.

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!