Το τόφου είναι ένα είδος φυτικού τυριού που παρασκευάζεται από γάλα σόγιας και χρησιμοποιείται συνήθως στην ασιατική κουζίνα. Η διαδικασία παρασκευής του είναι παρόμοια με την παρασκευή τυριού από ζωικό γάλα. Έχει μια ήπια, ουδέτερη γεύση και μια απαλή, κρεμώδη υφή που ποικίλλει ανάλογα με τη σκληρότητα. Θα το βρεις σε διαφορετικές υφές που κυμαίνονται από μαλακό έως πολύ σκληρό.
Θα το δεις συχνά ως υποκατάστατο κρέατος σε χορτοφαγικές και vegan συνταγές λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες και της ευελιξίας του στη μαγειρική.
Είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου και άλλων μετάλλων. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες, καθιστώντας το μια υγιεινή προσθήκη σε πολλά πιάτα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, όπως stir-fries, σούπες, σαλάτες, ακόμη και επιδόρπια.
Γιατί να προτιμήσεις το τόφου από άλλα φυτικά τυριά;
Ενώ άλλα τυριά φυτικής προέλευσης (πχ τυριά από έλαια καρύδας και άμυλο πχ πατάτας ή ταπιόκας) μπορεί να είναι νόστιμα και να ομοιάζουν περισσότερο με τη γεύση του τυριού που έχουμε συνηθίσει, η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ο χαμηλός αριθμός λιπαρών και θερμίδων και η ευελιξία του τόφου το καθιστούν εξαιρετική επιλογή με πολλά πλεονεκτήματα:
Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη: Το τόφου είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Αυτό το καθιστά μια πολύτιμη προσθήκη σε μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή ή σε περιόδους νηστείας, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών σε πρωτεΐνη.
Ευελιξία: Το τόφου είναι ένα ευέλικτο συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να θρυμματιστεί, να κοπεί σε φέτες, σε κύβους ή να πολτοποιηθεί, καθιστώντας το κατάλληλο για μια μεγάλη ποικιλία πιάτων.
Χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες: Το τόφου είναι ένα τρόφιμο με χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες και άρα μια υγιεινή εναλλακτική λύση για το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Πυκνό σε θρεπτικά συστατικά: Το τόφου είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, σίδηρο και άλλα μέταλλα. Είναι επίσης μια καλή πηγή ισοφλαβονών, οι οποίες είναι φυτικές ενώσεις που έχουν συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία.
Διατροφικά στοιχεία
Τα ακριβή θρεπτικά συστατικά μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και τη μέθοδο παρασκευής, αλλά γενικά, είναι μια θρεπτική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, μέταλλα και άλλα συστατικά που μπορεί να συμβάλει σε μια υγιεινή διατροφή. Ακολουθούν ορισμένα διατροφικά στοιχεία 100 γραμμαρίων σκληρού τόφου:
Το τόφου είναι επίσης μια καλή πηγή άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο και το σελήνιο.
Δες εδώ Πώς να φτιάξεις ενα vegan πιάτο.
Πώς να μαγειρέψεις το τόφου;
Μπορείς να πειραματιστείς με διαφορετικά μπαχαρικά, σάλτσες και μεθόδους μαγειρέματος. Μερικές ιδέες για να φτιάξεις ένα νόστιμο πιάτο με τόφου:
Τι να προσέξεις;
Γενικά, το τόφου μπορεί να είναι μια υγιεινή προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή αλλά υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί:
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις ανησυχίες είναι σχετικά ασήμαντες και μπορούν να αντιμετωπιστούν επιλέγοντας υψηλής ποιότητας, ελάχιστα επεξεργασμένο τόφου που παρασκευάζεται από βιολογική, μη γενετικά τροποποιημένη σόγια. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την ασφάλεια της σόγιας εδώ.
Εάν θες να υιοθετήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής επικοινώνησε μαζί μου εδώ.
Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!