Γιατί οι άνθρωποι παίρνουν βάρος το χειμώνα;
Καλέστε τώρα: 2102615284

Γιατί οι άνθρωποι παίρνουν βάρος το χειμώνα;

Αρχική / Blog / Γιατί οι άνθρωποι παίρνουν βάρος το χειμώνα;

Γιατί οι άνθρωποι παίρνουν βάρος το χειμώνα; Φταίει η μέρα που μικραίνει; η θερμοκρασία που πέφτει; τα Χριστούγεννα; οι ορμόνες που τρελαίνονται; όλα μαζί ; η μήπως είναι ιδέα μας; 

Υπάρχουν συμπεριφορικοί και βιολογικοί παράγοντες που μας αυξάνουν το βάρος το χειμώνα. 

 

Συμπεριφορικοί παράγοντες 

Καθώς ο καιρός κρυώνει και η ημέρα μικραίνει έχουμε μειωμένη σωματική δραστηριότητα λόγω λιγότερης διάθεσης για άθληση γεγονός που συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. 

Επίσης το χειμώνα αναζητάμε θαλπωρή και ζεστασιά και προτιμάμε πιο πλούσια και θερμιδικά πυκνά φαγητά, όπως μαγειρευτά, πίτες ή άλλα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη όπως η ζεστή σοκολάτα  

Μην ξεχνάμε βέβαια ότι η χειμερινή περίοδος περιλαμβάνει διάφορες γιορτές που συχνά περιστρέφονται γύρω από το τραπέζι. Η αυξημένη κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. 

Συν τις πολλές κοινωνικές συγκεντρώσεις: Καθώς περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, που περιλαμβάνουν φαγητό και ποτό, καθιστώντας εύκολη την κατανάλωση επιπλέον θερμίδων. 

Ακόμα το πιο απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα που έχουμε συνήθως το χειμώνα ενδεχομένως οδηγεί σε γρήγορες και λιγότερο υγιεινές επιλογές γευμάτων και λιγότερο χρόνο για άσκηση. Αλλά είναι και μια περίοδος αυξημένου στρες για ορισμένους, που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική κατανάλωση τροφής. 

 

Βιολογικοί Παράγοντες 

Να πούμε βέβαια ότι υπάρχουν και βιολογικοί παράγοντες που μπορούν να μας αυξήσουν το βάρος: 

Για παράδειγμα ορισμένες έρευνες ισχυρίζονται ότι ο μεταβολισμός μας μπορεί να επιβραδυνθεί σε πιο κρύο καιρό αλλά και ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D, λόγω της μειωμένης έκθεσης στον ήλιο το χειμώνα συνδέονται με αύξηση σωματικού βάρους  

Επίσης γίνονται και κάποιες ορμονικές αλλαγές λόγω του ότι η διάρκεια της ημέρας μικραίνει και η θερμοκρασία πέφτει με τη μελατονίνη και τη σεροτονίνη να επηρεάζουν την όρεξη και τη διάθεση, και άρα και τη διατροφική μας συμπεριφορά. 

 

Κάτι από τις παλιές εποχές 

Τέλος μας έχει μείνει και κάτι από τις παλιές εποχές: η εξοικονόμηση ενέργειας που κάνει ο οργανισμός. Ιστορικά, η αποθήκευση λίπους καθώς ο καιρός γίνεται ψυχρότερος είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης. Αν και στη σύγχρονη κοινωνία  δεν φαίνεται να υπάρχουν τέτοια θέματα, ορισμένες βιολογικές προδιαθέσεις μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν. 

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!