Επικρατεί μια μικρή σύγχυση γύρω από τους ισχυρισμούς για την υγεία και το λάδι καρύδας. Για παράδειγμα κάθε μέρα ακούτε ειδικούς υγείας και bloggers που υποστηρίζουν το λάδι καρύδας ως superfood το οποίο μπορεί να:
Αλλά πρέπει να βρούμε τι πραγματικά ισχύει!
Ενώ το λάδι καρύδας μπορεί να είναι καλό για χρήση στο δέρμα ή τα μαλλιά, πολλοί από τους ισχυρισμούς περί υγιεινής διατροφής για το λάδι καρύδας δεν τεκμηριώνονται από επιστημονικά στοιχεία.
Ας δούμε αναλυτικά τους ισχυρισμούς ..
Σύντομη απάντηση: Όχι, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει ότι το λάδι καρύδας σας βοηθά να χάσετε βάρος.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το έλαιο MCT μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Αλλά το έλαιο MCT και το λάδι καρύδας δεν είναι τα ίδια και η έρευνα δείχνει ότι το έλαιο καρύδας δεν έχει την ίδια θερμιδική απόδοση με το έλαιο MCT.
(Η δόση MCT που απαιτείται για την απώλεια βάρους έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί παρενέργειες όπως ναυτία και διάρροια).
Σύντομη απάντηση: Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το λάδι καρύδας μας προστατεύει από καρδιακές παθήσεις. Αλλά δεν υπάρχει και καμία ένδειξη για το αντίθετο.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το λάδι καρύδας αυξάνει την LDL (κακή) χοληστερόλη λιγότερο από το βούτυρο αλλά όχι σημαντικά. Από την άλλη μεριά φαίνεται ότι αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερόλη.
Άρα, προστατεύει το λάδι καρύδας την καρδιά μας; Από όσο γνωρίζουμε όχι. Μήπως τελικά αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων; Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρουμε ακόμα. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σύντομη απάντηση: Όχι. Το λάδι καρύδας δεν μειώνει την όρεξη.
Μια μελέτη το εξέτασε και διαπίστωσε ότι το λάδι καρύδας δεν βοήθησε στον κορεσμό, το αίσθημα πληρότητας ή στην ικανοποίηση. Αλλά η κατανάλωση λίπους στη διατροφή μπορεί να μας χορτάσει και άρα μπορεί από αυτό το γεγονός να προέρχεται η υπόθεση…
Σύντομη απάντηση: Όχι.
Το «oil pulling» αποτελεί μια αρχαία πρακτική Αγιουρβέδας στην Ινδία που υποτίθεται ότι βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών και στη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής με στοματικές πλύσεις των 30 λεπτών. Όμως, όσον αφορά την επιστημονική βιβλιογραφία, δεν υπάρχουν στοιχεία που να το υποστηρίζουν. Συνεχίστε τακτικά το βούρτσισμα.
Για τις καθημερινές σάλτσες και σαλάτες, χρησιμοποιώ εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (σε αντίθεση με το ελαιόλαδο) είναι πραγματικά υψηλό σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν το λάδι να διατηρηθεί σταθερό σε μεγάλες θερμοκρασίες, μέχρι τους 200οC.
Το λίπος είναι ένα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Φυσικά, δεν είναι όλα τα είδη των λιπών τα ίδια. Πρέπει λοιπόν να επικεντρωνόμαστε στην ποιότητα και να καταναλώνουμε με μέτρο.
Συμπεριλάβετε λίγο καλό λίπος σχεδόν σε κάθε γεύμα όπως αβοκάντο, καρύδια και σπόρους (συμπεριλαμβανομένου του ταχινιού και του φυστικοβούτυρου), το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί .
Το λάδι καρύδας μπορεί να είναι οκ για κατανάλωση αλλά δεν είναι υπερτροφή. Μην φοβηθείτε, αλλά μην το χρησιμοποιείτε σε μεγάλες ποσότητες.
Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε καθημερινά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, επειδή υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι βοηθά στην προστασία της καρδιάς και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
Χρησιμοποιήστε μόνο περιστασιακά το λάδι καρύδας. Το λάδι καρύδας μπορεί να είναι καλό ως μάσκα μαλλιών, ενυδατική κρέμα ή ντεμακιγιάζ.
Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!