Διατροφική αντιμετώπιση στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Καλέστε τώρα: 2102615284

Διατροφική αντιμετώπιση στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Αρχική / Blog / Διατροφική αντιμετώπιση στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Γνώριζες ότι περίπου 1 στις 10 γυναίκες έχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ); 

Ενώ είναι συχνό, δεν είναι πολύ καλά κατανοητό, ακόμη και μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, γεγονός που συχνά καθιστά μακρύ και απογοητευτικό το ταξίδι για τη διάγνωση και τη θεραπεία του συνδρόμου.  

Είμαι η Ναταλία Ντελίκου-Μπενέτου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και πιστοποιημένη Health coach και θέλω να σου πω ότι δεν είναι εντάξει να «ανέχεσαι» τις ακανόνιστες περιόδους, την ακμή, την τριχοφυΐα στο πρόσωπο, την τριχόπτωση και τη δυσκολία στην απώλειας βάρους. Ούτε όμως και η λύση των αντισυλληπτικών πρόκειται να φτάσει στη ρίζα των συμπτωμάτων ή να τα θεραπεύσει. Πάμε να δούμε μαζί μερικές φυσικές λύσεις με βάση τα τρόφιμα για να βελτιώσεις τα συμπτώματά σου και να νιώσεις καλύτερα.

Τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών; 

Μια γυναίκα διαγιγνώσκεται με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών χρησιμοποιώντας τα κριτήρια του Ρότερνταμ, δηλαδή πρέπει να έχει 2 από τα 3 ακόλουθα συμπτώματα: ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους, αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων ή/και πολλαπλές κύστεις στις ωοθήκες.   

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε διάφορους μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη, της φλεγμονής και της δυσλειτουργίας του νευρικού συστήματος. Η γνώση της βαθύτερης αιτίας του συνδρόμου είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να μπορούμε να εφαρμόσουμε μια εστιασμένη και αποτελεσματική στρατηγική για τη διαχείριση και την αναστροφή των συμπτωμάτων του. 

Αντίσταση στην ινσουλίνη & ΣΠΩ 

Το 70% των διαγνωσμένων γυναικών έχει αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή προβλήματα με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα,  έντονη επιθυμία για γλυκό και αύξηση σωματικού βάρους. 

Όταν πρόκειται για αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη, η διατροφή είναι το κλειδί. Για παράδειγμα, η κατανάλωση επαρκών πρωτεϊνών και φυτικών ινών σε κάθε γεύμα είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διαχειριστείς το σάκχαρο στο αίμα. Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθούν στην επιβράδυνση της απελευθέρωσης της γλυκόζης από τα τρόφιμα στην κυκλοφορία του αίματος..  

Η πρωτεΐνη είναι επίσης απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Καθώς οι μύες είναι υπεύθυνοι για το 70-90% της διάθεσης της γλυκόζης, η διασφάλιση της διατήρησης και της οικοδόμησης των μυών είναι ζωτικής σημασίας για την αντιστροφή της αντίστασης στην ινσουλίνη και τη βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Φλεγμονώδες ΣΠΩ

Στην περίπτωση του φλεγμονώδους συνδρόμου είναι πιθανό να αντιμετωπίζεις κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις, προβλήματα με το έντερο και παθήσεις του θυρεοειδούς όπως το Hashimoto ως αποτέλεσμα της χρόνιας φλεγμονής. 

Με αυτόν τον τύπο είναι σημαντικό να ενσωματώσεις αντιφλεγμονώδη τρόφιμα στην καθημερινή σου διατροφή όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα από ψάρια, λιναρόσπορο και καρύδια, καθώς και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και το σελήνιο για να προστατεύσεις τον οργανισμό σου από το οξειδωτικό στρες. 

Αντιθέτως, είναι σημαντικό να μειώσεις την ποσότητα των τροφίμων που έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουν τη φλεγμονή, όπως αυτά που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και υδρογονωμένα φυτικά έλαια όπως είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

ΣΠΩ μετά τα αντισυλληπτικά 

Αν και λιγότερο συχνό, ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν σύνδρομο πολυκυστικών οωθηκών μόνο όταν διακόπτουν το αντισυλληπτικό χάπι. Σε αυτή την περίπτωση, η αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και των ωοθηκών, μέσω της μείωσης των επιπέδων κορτιζόλης και της αποκατάστασης της λειτουργίας του νευρικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό των συμπτωμάτων.  

Απλές αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικές στρατηγικές για τη διαχείριση της κορτιζόλης και τη ρύθμιση του νευρικού συστήματος είναι η εξασφάλιση ότι τρως πρωινό μέσα στην πρώτη ώρα του ξυπνήματος, εκτίθεσαι στο ηλιακό φως το πρωί και η καθημερινή καταγραφή τροφίμων αλλά και συμπτωμάτων σε ημερολόγιο. 

Καθώς τα επινεφρίδιά μας είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κορτιζόλης και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο νάτριο, το κάλιο και τη βιταμίνη C προκειμένου να λειτουργούν βέλτιστα, είναι σημαντικό να συμπεριλάβεις αρκετά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σου. Ορισμένες από τις καλύτερες διατροφικές πηγές αυτών περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, οι μπανάνες και το ανεπεξέργαστο αλάτι. 

Συμπερασματικά

Είναι σημαντικό να εντοπίσεις την υποκείμενη αιτία του συνδρόμου- είτε πρόκειται για αντίσταση στην ινσουλίνη, είτε για φλεγμονή, είτε για επιπλοκή μετά από τη διακοπή του αντισυλληπτικού χαπιού. Μετά επικεντρώσου σε στρατηγικές διατροφής και τρόπου ζωής που θα σε βοηθήσουν να ρυθμίσεις το σάκχαρο στο αίμα, να βελτιώσεις την ευαισθησία στην ινσουλίνη, να περιορίσεις τη φλεγμονή, να μειώσεις την περίσσεια ανδρογόνων και να υποστηρίξεις το νευρικό σου σύστημα, γεγονός που θα σε βοηθήσει τελικά να διαχειριστείς και να αντιστρέψεις τα συμπτώματα. 

Αν σου άρεσε αυτό το βίντεο κάνε like και subscribe στο κανάλι μου για να βλέπεις τα βίντεο που ανεβάζω. Σε περιμένω στο επόμενο.

 

 

 

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!