Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει τις γυναικείες ορμόνες, την περίοδο και τη γονιμότητα.
Αν και η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, φαίνεται να σχετίζεται με την κληρονομικότητα, καθώς τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες και σχετίζεται με ανισορροπία ορμονών.
Υπολογίζεται ότι το 70% των γυναικών με ΣΠΩ δεν το γνωρίζουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότερο από το 50% δεν έχουν συμπτώματα.
Αν έχεις σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να έχεις αρκετά από το ακόλουθα συμπτώματα:
Διατροφικές συμπεριφορές που σχετίζονται με ΣΠΩ
Οι συμπεριφορές υπερφαγίας και υπέρμετρης επιθυμίας για φαγητό έχουν συσχετιστεί με γυναίκες που έχουν ΣΠΩ. Το 39% των γυναικών με διαγνωσμένο ΣΠΩ έχουν συμπεριφορά υπερφαγίας σε σύγκριση με 24-32% γυναικών αντίστοιχα χωρίς ΣΠΩ.
Οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης σχετίζονται με το ΣΠΩ, ιδιαίτερα αν έχεις οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
Ενώ δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε το ΣΠΩ, τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορούν να βελτιωθούν με ένα συνδυασμό αλλαγών στον τρόπο ζωής και διατροφής.
Διατροφικές Συστάσεις για γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων σου.
Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει:
Εάν προσπαθείς να συλλάβεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρέχεις στον οργανισμό σου αρκετά θρεπτικά συστατικά και να καταναλώνεις μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, καθώς επίσης να λαμβάνεις συμπληρώματα φολικού οξέος. Συμβουλέψου τον ιατρό ή το διαιτολόγο σου.
Ακολούθησε μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη
Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένα σύστημα κατάταξης, που μας δείχνει πόσο γρήγορα ανεβαίνει το σάκχαρο στο αίμα μετά το φαγητό ανάλογα με τους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε.
Η διατροφή χαμηλού ΓΔ, θα αυξήσει με αργό ρυθμό τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας έτσι τα συμπτώματα του ΣΠΩ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό ΓΔ μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της ινσουλίνης, μιας ορμόνης η οποία βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιεί την ενέργεια που παράγεται από τα τρόφιμα.
Πολλές γυναίκες με ΣΠΩ είναι ανθεκτικές στις επιδράσεις της ινσουλίνης και έτσι έχουν περισσότερη ινσουλίνη στο αίμα τους. Η ινσουλίνη αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και παρόλο που η τεστοστερόνη θεωρείται συχνά μια ανδρική ορμόνη, όλες οι γυναίκες χρειάζονται μια μικρή ποσότητα. Όμως, ακόμη και μια μικρή αύξηση της ποσότητας της τεστοστερόνης μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ορμονών στον οργανισμό οδηγώντας σε ακμή, τριχοφυΐα και ανώμαλη περίοδο.
Έχει αποδειχθεί ότι μια διατροφή χαμηλού ΓΔ βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη σε γυναίκες με ΣΠΩ. Επίσης, σε συνδυασμό με απώλεια βάρους, μια διατροφή χαμηλή σε ΓΔ έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την τακτικότητα της περιόδου.
Τροφές χαμηλού και μεσαίου γλυκαιμικού δείκτη είναι συχνά πλούσιες σε φυτικές ίνες και περιλαμβάνουν:
Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη περιλαμβάνουν συχνά επεξεργασμένους υδατάνθρακες και περιλαμβάνουν:
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στο ΣΠΩ δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τρώμε τροφές με υψηλό ΓΔ. Η κατανάλωσή τους όμως μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
Μήπως το βάρος σου κάνει τη διαφορά;
Αν είσαι υπέρβαρη, ακόμη και μια μικρή απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του ΣΠΩ, συμπεριλαμβανομένης και της βελτίωσης της γονιμότητας σου. Η απώλεια 0,5-1 κιλό λίπους την εβδομάδα είναι ένας ασφαλής και ρεαλιστικός στόχος.
Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου είναι να βρεις ένα μοντέλο διατροφής που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου χωρίς να περιορίσεις κανένα απαραίτητο τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό. Πολλά είναι επίσης τα οφέλη από την τακτική σωματική δραστηριότητα, αφού βελτιώνει την απόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη.
Συμπερασματικά
Για εξατομικευμένη διατροφή με καθοδήγηση στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών επικοινώνησε μαζί μου εδώ.
Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!