Τί είναι η δίαιτα FODMAPs; Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις;
Καλέστε τώρα: 2102615284

Τί είναι η δίαιτα FODMAPs; Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις;

Αρχική / Blog / Τί είναι η δίαιτα FODMAPs; Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις;

Μήπως έχεις συχνά δυσκοιλιότητα μετά την κατανάλωση οσπρίων, αμυλούχων και δημητριακών, όπως κριθάρι και σίκαλη; 

Ή υδαρείς κενώσεις μετά από κατανάλωση γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων; 

Αντιμετωπίζεις φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, αέρια ή οποιαδήποτε ενόχληση μετά τη λήψη γλυκαντικών ή χυμών φρούτων που περιέχουν γλυκαντικά;  

Αισθάνεσαι πόνο στο στομάχι μετά την κατανάλωση ορισμένων φρούτων και λαχανικών;  

Εάν απάντησες ναι σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ερωτήσεις, μπορεί να έχεις ευαισθησία στα FODMAPs.  

 

Τι είναι τα FODMAPs;  

FODMAPs είναι τα αρχικά των λέξεων Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols (δηλαδή ζυμώσιμοι ολισακχαρίτες, δυσακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες) και δημιουργήθηκε για να περιγράψει μια συλλογή μορίων - συγκεκριμένα, υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας και αλκοόλες σακχάρων - που υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα.  

Όταν το λεπτό έντερο δεν μπορεί να απορροφήσει τα FODMAPs, τα βακτήρια στο λεπτό και στο παχύ έντερο τα ζυμώνουν. Αυτή η φυσική διαδικασία οδηγεί στην παραγωγή αερίων και καταλήγει στο φούσκωμα και τον μετεωρισμό.  

Τα FODMAPs στην πραγματικότητα βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του παχέος εντέρου, ωστόσο, εάν υπάρχει ευαισθησία σε αυτά, προκαλούνται γαστρεντερικές διαταραχές

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ενώ τα FODMAPs προκαλούν διαταραχές σε ορισμένα άτομα, δεν αποτελούν την υποκείμενη αιτία του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου, της εντερικής φλεγμονής ή άλλων παθήσεων του εντέρου.  

 

Ποια είναι τα σημάδια ευαισθησίας σε FODMAPs;  

Ενδείξεις ότι το έντερο και το πεπτικό σύστημα μπορεί να δυσκολεύονται να απορροφήσουν τα FODMAPs περιλαμβάνουν:  

  • Κοιλιακό άλγος  
  • Φούσκωμα  
  • Δυσκοιλιότητα ή διάρροια  
  • Αέρια  
  • Κράμπες στο στομάχι  

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν υψηλά επίπεδα FODMAPs.   

Εάν εμφανίσεις οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα συνιστούσα να μην περιοριστείς στην αυτοδιάγνωση, αλλά να επισκεφθείς έναν επαγγελματία υγείας, ο οποίος μπορεί να εκτιμήσει σωστά την ευαισθησία σου στα FODMAPs. Η αυτοδιάγνωση μπορεί να οδηγήσει στον περιορισμό ή αποκλεισμό τροφίμων και θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή σου, τα οποία είναι απαραίτητα.  

 

Από πού προήλθε η ευαισθησία μου στα FODMAPs;  

Ενώ μερικά άτομα με ευαισθησία στα FODMAPs έχουν προηγουμένως διαγνωστεί με Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου, καθένας είναι διαφορετικός. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείς έναν έμπειρο επαγγελματία υγείας, που θα αξιολογήσει την κατάστασή σου και να καταλήξετε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.   

 

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγω εάν έχω ευαισθησία στα FODMAPs;  

Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος κατάλογος τροφίμων  που θα πρέπει να αποφύγεις ή να μειώσεις την κατανάλωσή τους, επειδή η αντίδραση του κάθε ατόμου στα FODMAPs μπορεί να είναι διαφορετική.  

Θα χρειαστεί χρόνος, προσεκτική παρακολούθηση και έλεγχος για να προσδιοριστεί η ακριβής πηγή των συμπτωμάτων σου. 

Η γρήγορη αφαίρεση όλων των τροφίμων πλούσιων σε FODMAPs από το διαιτολόγιό σου, χωρίς τη συμβουλή ενός έμπειρου διαιτολόγου μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό.   

Τρόφιμα που συνήθως περιορίζονται σε μια δίαιτα FODMAP 

  • Φρούτα όπως μήλα, κεράσια, αχλάδια, βερίκοκα, σύκα και καρπούζι  
  • Άλευρα και προϊόντα από σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη (ψωμί, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα) 
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα (αγελαδινό, κατσικίσιο και πρόβειο), κρεμώδη τυριά και τυριά cottage, παγωτό και γιαούρτι 
  • Όσπρια που περιλαμβάνουν κάποια είδη φασολιών (μαυρομάτικα), ρεβίθια και χούμους 
  • Λαχανικά όπως σπαράγγια, μπρόκολο, λάχανο, σκόρδο, πράσα, μανιτάρια και μπιζέλια, μπάμιες 
  • Γλυκαντικά όπως φρουκτόζη, μέλι, ξυλιτόλη και σορβιτόλη  

Τι τρόφιμα μπορώ να φάω αν έχω ευαισθησία στα FODMAPs;  

Ομοίως, ο κατάλογος των τροφίμων που μπορείς ακόμα να καταναλώσεις, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της ατομικής αξιολόγησής σου.  

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι δεν χρειάζεται να αποφύγεις τελείως κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο από το διαιτολόγιό σου.  

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μείωση της κατανάλωσης σε διαχειρίσιμο επίπεδο είναι αρκετή για να απαλλαγείς από τα συμπτώματα.  

Παρακάτω είναι μια ενδεικτική λίστα με τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAPs: 

  • Φρούτα όπως μπανάνες, σταφύλια, ακτινίδια, πορτοκάλια και φράουλες  
  • Δημητριακά/Σιτηρά όπως καλαμπόκι, βρώμη, κινόα και ρύζι  
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη και σκληρά τυριά  
  • Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως αβγό, ψάρι και κρέας  
  • Λαχανικά όπως πιπεριές, καρότα, μελιτζάνες, μαρούλι, ελιές, πατάτες και ντομάτες  
  • Ξηροί καρποί και σπόροι όπως αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια, ηλιόσποροι, λιναρόσπορος, και τα βούτυρα αυτών 

 

Ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι μιας δίαιτας χαμηλής σε FODMAPs;  

Είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σου να προχωρήσεις σε μία δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs μόνο μετά από συμβουλή πτυχιούχου διαιτολόγου ή επαγγελματία υγείας.  

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάσαι ότι αυτή η δίαιτα προορίζεται μόνο για βραχυπρόθεσμη εφαρμογή.  

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή ακολουθείς μια δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τη συμβουλή ενός ειδικού υγείας, υπάρχουν κίνδυνοι όπως η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών ή και καταστάσεων απειλητικών για τη ζωή, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.  

Επιπρόσθετα, γενικά μια δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs συνίσταται σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου. Μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τα συμπτώματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!