Δεν είναι ασυνήθιστο για μένα να ακούω ανθρώπους να εκφράζουν πώς ξέρουν ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση τους με το φαγητό.
Βιώνουμε μια ταραχώδη σχέση με το φαγητό και το σώμα με αρκετούς τρόπους στην καθημερινότητά μας: στις σχέσεις μας, στη λήψη αποφάσεων, στη δουλειά και στο σπίτι μας.
Από την άλλη, μια ειρηνική σχέση με το φαγητό και το σώμα μοιάζει τις περισσότερες φορές ακατόρθωτη.
Πρώτα απ' όλα, θέλω να ξέρεις:
δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα.
Χρειάζεται να επιμένεις στη διαδικασία θετικής αλλαγής της συμπεριφοράς που έχεις επιλέξει να βελτιώσεις και να περνάς στο επόμενο στάδιο.
Ακολουθούν 3 συμβουλές, τις οποίες μπορείς να εφαρμόσεις από σήμερα για να οδηγηθείς σε μια πιο ειρηνική σχέση με το φαγητό και το σώμα σου.
Το να έχεις στη ντουλάπα σου μόνο ρούχα που σου κάνουν και είναι άνετα στο τωρινό σου βάρος είναι πραγματικά ένα σημαντικό μέρος των θετικών και βιώσιμων διατροφικών συνηθειών.
Το να χωράς στα ρούχα σου μπορεί να σου δώσει τη δυνατότητα να συνδεθείς με τις ανάγκες σου, χωρίς συνεχείς ψυχικούς περισπασμούς και «πρέπει».
Αντίθετα, αν κάθε φορά που ντύνεσαι σκέφτεσαι ότι έχεις πάρει βάρος και ότι τα ρούχα σου δεν σου ταιριάζουν, πιθανότατα θα δυσκολευτείς περισσότερο στη σχέση σου με το φαγητό και το σώμα σου.
Έτσι, η τακτοποίηση της ντουλάπας σου και η απομάκρυνση των ρούχων που δεν σου κάνουν (μπορείς να τα χαρίσεις ή να τα αποθηκεύσεις για κάποια άλλη στιγμή), μπορεί πραγματικά να έχει αντίκρισμα στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεις το στόχο σου για αλλαγή.
Εάν η ζυγαριά καθορίζει τη διάθεσή σου, ίσως χρειάζεται να περιορίσεις τη χρήση της. Παρατήρησε τη σχέση σου μαζί της:
Γιατί έχεις την ανάγκη να ανεβαίνεις;
Τι σου προσφέρει η γνώση του βάρους σου;
Είναι ένα εργαλείο που σε βοηθά να ευθυγραμμιστείς περισσότερο με τις αξίες σου;
Μήπως το ζύγισμα σε εμποδίζει να φροντίζεις τον εαυτό σου;
Συχνά, ταυτίζουμε το ζύγισμα με τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι η ζυγαριά διαιωνίζει τον κύκλο της δίαιτας. Ο κύκλος δίαιτας δεν είναι δικό σου λάθος και δεν αποτελεί σημάδι αδυναμίας: είναι η φυσική συνέπεια της νοοτροπίας της δίαιτας και συνδέεται με χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία.
Εάν νιώθεις ανασφάλεια με το να μην ξέρεις το βάρος σου, μπορείς να δοκιμάσεις να απομακρύνεις τη ζυγαριά για 1 εβδομάδα, μερικές εβδομάδες ή 1 μήνα και να παρατηρήσεις τον τρόπο που σε επηρεάζει αυτό.
Βρίσκεσαι περισσότερο με την οικογένειά σου;
Παρατηρείς αυξημένο χώρο στον εγκέφαλό σου όταν δεν έχεις εμμονή με έναν αριθμό όλη μέρα;
Βλέπεις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο, τρως, κινείσαι, ξεκουράζεσαι;
Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να πειραματιστείς και να παρατηρήσεις τα αποτελέσματα.
Η νοοτροπία της δίαιτας αποτελεί μια φόρμουλα του όλα ή τίποτα.
Μια πιο ελεύθερη και διαισθητική προσέγγιση είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο χρήσιμη και προάγει τη βιωσιμότητα ενός υγιεινού τρόπου διατροφής. Μπορεί να μη νιώθεις ασφάλεια να εγκαταλείψεις την άκαμπτη νοοτροπία της δίαιτας που όλοι έχουμε μάθει να έχουμε απέναντι στο φαγητό.
Πώς λοιπόν θα αποβάλλεις στην πράξη τη νοοτροπία της δίαιτας;
Ξεκίνα με την επίγνωση. Αφιέρωσε λίγο χρόνο σήμερα και για όλη την υπόλοιπη εβδομάδα παρατηρώντας τη συζήτηση που κάνεις με τον εαυτό σου σχετικά με το φαγητό.
Παρατηρείς πολλά «πρέπει» και «δεν πρέπει»;
Επικρίνεις τον εαυτό σου για το φαγητό που καταναλώνεις;
Παρατηρείς ότι υπόσχεσαι στον εαυτό σου ότι θα περιοριστείς αύριο επειδή ξέφυγες/δεν τα κατάφερες σήμερα;
Όλοι αυτοί είναι συνηθισμένοι τρόποι σκέψης που προέρχονται από τη νοοτροπία της δίαιτας και αυτά τα μοτίβα σκέψης δεν μας είναι χρήσιμα. Το σημαντικό όμως είναι να τα αναγνωρίσεις πρώτα.
Αφού χτίσεις την επίγνωση γύρω από τις σκέψεις σου, το επόμενο βήμα είναι να τις επικυρώσεις και να αποδεχτείς τα συναισθήματά σου. Στη συνέχεια, ψάξε στη γνώση που έχεις αποκτήσει:
Πώς θα έμοιαζε η σχέση σου με το φαγητό σε μια ιδανική συνθήκη;
Ποια βήματα δράσης μπορείς να κάνεις σήμερα για να αμφισβητήσεις τη νοοτροπία της δίαιτας και να πλησιάσεις πιο κοντά σε μια πιο ειρηνική, θετική σχέση με το φαγητό;
Αυτή η διαδικασία είναι απαιτητική, αλλά αξίζει τον κόπο!
Αν αναζητάς περισσότερη καθοδήγηση με αυτή τη διαδικασία και την εφαρμογή της, δες εδώ τις υπηρεσίες που προσφέρω.
Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!