Η διατροφική αξία
Τα μανιτάρια αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών αλλά και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ισάξια με τις ζωικές πρωτεΐνες, γεγονός που τα καθιστά ιδανικό τρόφιμο για χορτοφάγους. Εδώ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι το μοναδικό φυτικό τρόφιμο με βιταμίνη Β12, που υπολείπεται συνήθως σε άτομα που ακολουθούν vegan διατροφή.
Η συνταγή
Είσαι λίγα λεπτά μακριά από ένα ζεστό μπολ σούπας με κρεμώδη υφή και τρυφερές μπουκιές από κομμάτια μανιταριών.
400 γραμμαρια μανιτάρια
1-2 πιπεριές κόκκινες φλωρίνης
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κ.σ ελαιολαδο
1 φλιτζάνι τσ. γάλα φρέσκο (χλιαρό)
2 φλιτζανια τσ. νερό
1 κ.σ αλεύρι
1 κ.γ κόφτο αλάτι
½ κ.γ μοσχοκάρυδο
¼ κ.γ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες ή κύβους σε ότι μέγεθος μας αρέσει.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι, το σκόρδο και την κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια σκορπίζουμε πάνω στα μανιτάρια το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε τα δυο φλιτζάνια νερού, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να πάρει μια βράση. Τέλος προσθέτουμε το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.
Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά 5-10’ ανακατεύοντας μερικές φορές.
Μην ξεχάσεις να την συνδυάσεις με ψημένο ψωμάκι.
Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!