Συνδυασμός αφράτης φάβας και λεμονάτης σάλτσας μαυρομάτικων.
Με αυτή τη συνταγή αυτά τα 2 όσπρια φεύγουν από τα ορεκτικά και μπαίνουν στο κύριο μενού.
Απλή παρασκευή που μπορεί να φτιάξει ο καθένας, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, θα σε ικανοποιήσει γευστικά και θα σε χορτάσει.
Υλικά
Για τη φάβα
Για τα μαυρομάτικα
Διαδικασία
Ξεπλένουμε τη φάβα και τη σουρώνουμε.
Σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο για μερικά λεπτά μέχρι να γυαλίσουν και αλατοπιπερώνουμε. Σοτάρουμε έπειτα και τη φάβα μαζί για μερικά λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε μέχρι να γίνει η φάβα για περίπου 30-40 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία. Την αφαιρούμε από τη φωτιά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τη χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αν είναι αρκετά υδαρής τη βράζουμε λίγο ακόμη να εξατμιστούν τα υγρά.
Παράλληλα, αλατίζουμε και βράζουμε τα μαυρομάτικα μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε και στην ίδια άδεια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 2 κσ ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν.
Ρίχνουμε τα μαυρομάτικα, τις χοντροκομμένες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα έως ότου μαλακώσουν λίγο οι ντομάτες. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Σερβίρουμε τη φάβα και από πάνω το μείγμα με τα μαυρομάτικα.
Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!