Οι αυστηρές δίαιτες μας κάνουν εμμονικούς με το φαγητό
Καλέστε τώρα: 2102615284

Οι αυστηρές δίαιτες μας κάνουν εμμονικούς με το φαγητό

Αρχική / Blog / Οι αυστηρές δίαιτες μας κάνουν εμμονικούς με το φαγητό

Οι αυστηρές δίαιτες και ο περιορισμός των θερμίδων μας κάνουν εμμονικούς με το φαγητό και αυξάνουν τις πιθανότητες για υπερφαγίες. 

Και αυτό δεν έχει να κάνει με τη χαμηλή θέληση αλλά με το πως είμαστε φτιαγμένοι. 

Έτσι λειτουργεί ο υποθάλαμος μας, το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει πολλά συστήματα του οργανισμού μας 

Ένα από αυτά είναι η ρύθμιση της όρεξης και ο έλεγχος της πείνας και του κορεσμού. 

Όταν περιορίζουμε τη θερμιδική μας πρόσληψη, ο υποθάλαμος στέλνει μηνύματα σε άλλα συστήματα του σώματός μας ώστε να ανταποκριθεί σε αυτό το ενεργειακό έλλειμμα, απελευθερώνοντας ορμόνες που επηρεάζουν την όρεξη μας κάνοντάς μας να πεινάμε. 

 Συνήθως, τότε επιλέγουμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, επειδή ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια ΑΜΕΣΑ! 

Ο περιορισμός τροφίμων και θερμίδων είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους υπερφαγίας. 

Όταν ξεκινάμε μια δίαιτα είμαστε ικανοί να παρακάμψουμε προσωρινά αυτές τις παρορμήσεις.  

Αυτό που λέμε δηλαδή «η δύναμη της θέλησης». 

Σίγουρα, βραχυπρόθεσμα μπορείς να καταφέρεις να πειθαρχείς στη δίαιτα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν λειτουργεί για πολύ. 

Έτσι, ανακτούμε το χαμένο βάρος, φτάνοντας σε εκείνο το καθοριστικό σημείο όπου το σώμα νιώθει ασφάλεια και προστατευμένο από μελλοντικές στερήσεις. 

Το σώμα μας θέλει τόσο πολύ να διατηρεί την ομοιόσταση του- να παραμένει δηλαδή σε ένα συγκεκριμένο βάρος « σημείο αναφοράς», που αλλάζει τον μεταβολισμό μας ανάλογα με την ενέργεια που προσλαμβάνει.  

Αν οι θερμίδες που καταναλώνουμε ημερησίως ξεπερνούν αυτό το σημείο αναφοράς, ο μεταβολισμός μας επιταχύνεται, ενώ αν πέφτουμε πολύ πιο κάτω από αυτό, επιβραδύνεται ώστε να εξοικονομά ενέργεια και να μας κάνει να επιβιώνουμε. 

Ο οργανισμός μας μπορεί να διαχειρίζεται μόνος του το βάρος μας, δηλαδή.  

Η δική μας δουλειά είναι να μάθουμε να ακούμε και να ανταποκρινόμαστε στα σημεία πείνας / κορεσμού. 

Χρειαζόμαστε να τρώμε θρεπτικά και νόστιμα φαγητά (χωρίς ενοχές!), να ασκούμαστε τακτικά και να διασκεδάζουμε να το κάνουμε. 

Κατηγορίες: δίαιτα , απώλεια βάρους ,

Tags:

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!