Η αλήθεια πίσω από το μύθο για τη χοληστερόλη
Καλέστε τώρα: 2102615284

Η αλήθεια πίσω από το μύθο για τη χοληστερόλη

Αρχική / Blog / Η αλήθεια πίσω από το μύθο για τη χοληστερόλη

Η κατανόηση των κινδύνων της υψηλής χοληστερόλης βοηθά στο να διατηρήσουμε τα επίπεδα της σε ένα υγιές εύρος, μειώνοντας τις πιθανότητες για καρδιακή νόσο, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Έτσι, άτομα μεγαλύτερα των 20 ετών θα πρέπει να ελέγχουν με εξετάσεις τις τιμές της χοληστερόλης, τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια.

Μύθος: Η χοληστερόλη είναι κάτι κακό για τον οργανισμό.

Το σώμα μας χρειάζεται τη χοληστερόλη για να λειτουργήσει αφού με τη βοήθειά της διατηρεί σταθερές τις κυτταρικές μεμβράνες και παράγει ορισμένες ορμόνες και άρα είναι απαραίτητη για την υγεία. Ο κίνδυνος ξεκινά όταν μεγάλες ποσότητες χοληστερόλης κυκλοφορούν στο αίμα και συσσωρεύονται στο εσωτερικό των αρτηριών, οδηγώντας στην αθηροσκλήρωση. Με τη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας χοληστερίνης, η αρτηρία φράσσεται, με πιθανά αποτελέσματα μια καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μύθος: Όλοι πρέπει να στοχεύουν στα ίδια επίπεδα χοληστερόλης.

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη τιμή για όλους. Οι τιμές εξαρτώνται εξ’ολοκλήρου από τους παράγοντες κίνδυνου που συγκεντρώνει κάθε άτομο, όπως το να είναι καπνιστής, να έχει διαβήτη, ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Άτομα χωρίς παράγοντες κινδύνου πρέπει να διατηρούν τα επίπεδα της LDL ή της «κακής» χοληστερόλης μέχρι τα 160 mg / dL αφού τα υψηλά επίπεδα αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αντίθετα, τα υψηλά επίπεδα της HDL, ή της «καλής» χοληστερόλης, ενισχύουν την προστασία έναντι της καρδιακής νόσου και είναι επιθυμητά. Ωστόσο, εάν ένα άτομο συγκεντρώνει δύο ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, τα επίπεδα της LDL πρέπει να βρίσκονται κάτω από  τα 130 mg / dL. Τέλος, άτομα που πάσχουν καρδιακή νόσο ή διαβήτη, πρέπει να στοχεύουν ακόμα χαμηλότερα, με επίπεδα της LDL κάτω από 100 mg / dL. (Δες παρακάτω)

Μύθος: Η υψηλή χοληστερόλη προκαλείται κυρίως από τη διατροφή.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης είναι η κληρονομικότητα. Αν και η λειτουργία του ήπατος είναι η απομάκρυνση της περίσσειας της χοληστερόλης από το σώμα, η γενετική παίζει μεγάλο ρόλο στην ικανότητά του να διατηρήσει τα επίπεδα χοληστερόλης σε ένα υγιές επίπεδο. Κάθε άτομο έχει διαφορετικό βαθμό απομάκρυνσης της χοληστερόλης, ο οποίος σε πολλά άτομα δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο χρειάζεται. Για τα άτομα των οποίων η ηπατική λειτουργία είναι μόνο λίγο κάτω από τη φυσιολογική, η υγιεινή διατροφή αποτελεί την καλύτερη λύση, μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης κατά 10 – 15%.

Αν οι τιμές της χοληστερόλης σας δεν βρίσκονται εντός φυσιολογικών ορίων, συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Μύθος: Η μαργαρίνη είναι καλύτερη από το βούτυρο για τα χαμηλά επίπεδα της χοληστερόλης.

Η μαργαρίνη παράγεται από φυτικά έλαια, και έτσι δεν περιέχει χοληστερόλη, σε αντίθεση με το βούτυρο, το οποίο παράγεται από ζωικά προϊόντα. Ωστόσο, η μαργαρίνη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε trans λιπαρά οξέα – ουσίες που αυξάνουν την LDL χοληστερόλη του οργανισμού, ενώ μειώνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια υγιεινή επιλογή είναι τα μονοακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο το οποίο μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη.

Μύθος: Τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν υψηλή χοληστερόλη.

Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά εάν το ήπαρ τους δεν λειτουργεί φυσιολογικά, η χοληστερόλη τους μπορεί να είναι αυξημένη, όχι όμως σε βαθμό ανάπτυξης μιας καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, όταν τα παιδιά με υψηλή χοληστερόλη γίνονται ενήλικες, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα σε νεαρότερη ηλικία από τους συνομηλίκους τους. Παρόμοια με τους ενήλικες, τα παιδιά μπορεί να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης τους μετακτική άσκηση και με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα χαμηλά σε κορεσμένα λίπη. Σε ειδικές περιπτώσεις, τα παιδιά μπορούν να πάσχουν από οικογενή υπερχοληστερολαιμία, μια κληρονομική πάθηση στην οποία το ήπαρ δεν είναι σε θέση να απομακρύνει τη χοληστερόλη από την κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η ασθένεια μπορεί να προκύψει από το γεγονός ότι ένας ή και οι δύο γονείς έχουν πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ή τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης του είναι πάνω από 250 mg / dL.

Η εξέταση αίματος για τον έλεγχο της χοληστερόλης

Τα αποτελέσματα της εξέτασης περιλαμβάνουν το επίπεδο της ολικής χοληστερόλης, τα επίπεδα της HDL και της LDL στο αίμα (ορός). Η American Heart Association παρέχει τις ακόλουθες οδηγίες για τα όρια:

 Επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα (ορός):
Λιγότερο από 200 mg / dL θεωρείται επιθυμητό
200 έως 239 mg / dL θεωρείται οριακά-υψηλού κινδύνου
240 mg / dL και πάνω είναι μεγάλος κίνδυνο για την υγεία
Επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης:
Λιγότερο από 40 mg / dL για τους άνδρες ή κάτω από 50 mg / dL για τις γυναίκες σημαίνει μεγαλύτερος κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις
Για τους άνδρες, 40 έως 50 mg / dL θεωρείται μέση τιμή
Για τις γυναίκες, 50 έως 60 mg / dL θεωρείται μέση τιμή

 

Εάν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης είναι 60 mg / dL ή υψηλότερα, μπορεί να έχετε μια πρόσθετη προστασία από τις καρδιακές παθήσεις.

 

Επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης:
Λιγότερο από 100 mg / dL είναι επιθυμητή
100 – 129 mg / dL είναι οριακά επιθυμητή
130 έως 159 mg / dL θεωρείται οριακά υψηλή
160 έως 189 mg / dL είναι υψηλή
190 mg / dL και πάνω θεωρείται ότι είναι πολύ υψηλή

 

Άτομα με υψηλή ολική χοληστερόλη (πάνω από 240 mg / dL) έχουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής νόσου, από αυτά με επίπεδα χοληστερόλης κάτω από 200 mg / dL, σύμφωνα με την American Heart Association.

Εάν έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η American Heart Association συστήνει να αποφεύγετε το κάπνισμα, να καταναλώνετε μια υγιεινή διατροφή, να ασκείστε τακτικά και να διατηρείτε ένα υγιές βάρος. Με αυτές τις τακτικές μειώνετε τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κατηγορίες:

Tags:

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!