Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις δίαιτα;
Καλέστε τώρα: 2102615284

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις δίαιτα;

Αρχική / Blog / Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις δίαιτα;

Προσπαθείς να χάσεις κιλά, έχεις μια κακή σχέση με το φαγητό, έχεις αντιμετωπίσει το φαινόμενο γιο-γιο και αγωνιάς πιστεύοντας ότι ποτέ δεν θα τα καταφέρεις; Βρες μερικές αλήθειες που θα ήθελαν να γνωρίζουν από πριν αυτοί που κατάφεραν να χάσουν βάρος:

#1. Θα εξακολουθείς να έχεις κυτταρίτιδα 

Ανεξάρτητα από την ηλικία και το βάρος,  οι περισσότερες γυναίκες (και μερικοί άνδρες) αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυτταρίτιδας. Όσα βαθιά καθίσματα και να κάνεις η κυτταρίτιδα δεν θα σε αποχωριστεί! Ακόμα, τα περισσότερα μοντέλα έχουν κυτταρίτιδα, την οποία εξαφανίζει το θαυματουργό photoshop μαζί με πόρους, ρυτίδες, ραγάδες και οτιδήποτε άλλο ο κόσμος της μόδας και της ομορφιάς θεωρεί «ατελές» ή «μη φυσιολογικό». Η κυτταρίτιδα όμως είναι φυσιολογική.

 

#2. Δεν θα μάθεις ξαφνικά να δέχεσαι ή να αγαπάς τον εαυτό σου

Ίσως σκεφτόσουν «όταν αδυνατίσω, θα είμαι αγαπητός-ή /καλός-ή/ αρεστός-ή». Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η απώλεια βάρους δεν εξαφανίζει τις εσωτερικές ανασφάλειες. Παραμένουν ακριβώς οι ίδιες.  Θα πρέπει αρχικά να μάθεις να δέχεσαι τον εαυτό σου με όλες του τις ατέλειες… και τότε μπορεί να αρχίσεις να αλλάζεις τη συμπεριφορά σου. Έτσι, αλλάζεις τον τρόπο ζωής σου για τους σωστούς λόγους και είναι πιο πιθανό να πετύχεις. Αντί να προσπαθείς να απαλλαγείς από τις ατέλειές σου, μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου με τις ατέλειές του.

 

#3. Χρειάζεται χρόνος. Πολύς χρόνος.

Χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για να χάσεις βάρος από όσο νομίζεις. Το κλειδί για την απώλεια βάρους είναι η υπομονή.  Να είσαι υπομονετικός-ή, να εστιάζεις στην υγεία – και όχι στο βάρος και τα αποτελέσματα θα ακολουθήσουν με αργές αλλά βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου.

 

#4. Το Fitspo δεν θα σε εμπνεύσει να αλλάξεις συμπεριφορά

Το Fitspo είναι το trend του instagram και προέρχεται από τη συντομία των λέξεων fitness inspiration (έμπνευση φυσικής κατάστασης).  Είναι δύσκολο να το πιστέψεις, αλλά με το να ακολουθείς πολύ λεπτά μοντέλα για παρακινηθείς να χάσεις βάρος δεν λειτουργεί στην πραγματικότητα. Αντίθετα, δημιουργεί απογοήτευση και χαμηλή αυτοπεποίθηση και σε κάνει να πιστεύεις λανθασμένα ότι πρέπει να μοιάζεις με τα συγκεκριμένα μοντέλα για να είσαι υγιής. Όταν δεν μοιάζεις με αυτά (και ποτέ δεν θα μοιάζεις λόγω photoshop / μακιγιάζ / φωτισμού / φίλτρων κλπ), θα αισθάνεσαι την αποτυχία και είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψεις την προσπάθεια. Τέλος, μπορεί να οδηγήσει σε μια ανθυγιεινή σχέση με την άσκηση. Είναι πιθανό είτε να κάνεις ακραίες και εξαντλητικές ασκήσεις είτε να μην κάνει απολύτως καμία άσκηση.

 

#5. Δεν χρειάζεται να μετράς τα αμύγδαλα!!

Απλά πάρε μια χούφτα αμύγδαλα! Μην τα μετράς. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να μετράς τίποτα, συμπεριλαμβανομένων και των θρεπτικών συστατικών και των θερμίδων. Αυτή η συνήθεια, κάνει την υγιεινή διατροφή επώδυνη και σου ρουφά όλα τα ψυχικά αποθέματα. Το επίμονο μέτρημα των θερμίδων για πολύ καιρό θα σε κάνει να νιώσεις στερημένος-η. Κανείς δεν θέλει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του μετρώντας θερμίδες. Θέλεις απλά να απολαμβάνεις το φαγητό σου. Αντί να μετράς αμύγδαλα ή θερμίδες, μέτρα πόσες μερίδες φρούτων και λαχανικών καταναλώνεις καθημερινά. Μέτρα δηλαδή τα τρόφιμα για τα οποία πρέπει να χαίρεσαι που τα καταναλώνεις. Είναι πιο αποτελεσματικό.

 

#6. Δεν σημαίνει ότι θα είσαι πιο υγιής

Οι άνθρωποι μπορούν να χάσουν βάρος με πολλούς τρόπους, όπως να λιμοκτονούν, να κάνουν κατάχρηση ουσιών, να πάσχουν από κατάθλιψη κλπ. Επειδή κάποιος χάνει βάρος, δεν σημαίνει ότι είναι υγιής. Μια διατροφική διαταραχή χαρακτηρίζεται από ακραία συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές σχετικά με τη λήψη τροφής, το βάρος και την εικόνα του σώματος. Μην υποθέτεις ότι επειδή κάποιος έχασε βάρος είναι πιο υγιής.

 

#7. Θα σε σχολιάσουν και θα σε αντιμετωπίσουν διαφορετικά

Αλλά δεν είναι πάντα καλό. Θα αρχίσεις να συνειδητοποιείς ότι οι άνθρωποι που σε αγνοούσαν πριν χάσεις βάρος αλλά σε επαινούν για τα κιλά που έχασες ίσως είναι επιφανειακοί ή ζηλεύουν.

 

#8. Μάλλον ποτέ δεν θα αισθάνεσαι αρκετά αδύνατος-η

Ακόμη και στο πιο χαμηλό σου βάρος, θα βρεις ατέλειες στο σώμα σου και θα επιδιώκεις να χάσεις ακόμα περισσότερο βάρος. Η απώλεια βάρους δεν θα σε κάνει να αποδεχτείς το σώμα σου. Πρέπει να δεχθείς πρώτα το σώμα σου αλλιώς θα συνεχίζεις να θέτεις στόχους που δεν μπορείς να πετύχεις ποτέ…

 

#9. Θα είσαι το ίδιο πρόσωπο

Στο τέλος της ημέρας, ανεξάρτητα από το πως μοιάζεις, θα είσαι ακόμα το ίδιο άτομο με τις ίδιες δυνάμεις και αδυναμίες. Τα κοινωνικά σου προβλήματα δεν θα εξαφανιστούν, δεν θα κερδίζεις περισσότερα ή θα είσαι πιο ευτυχισμένος-η … Όταν κοιτάζεις στον καθρέφτη, ο άνθρωπος που βλέπεις μπορεί να φαίνεται διαφορετικός αλλά είναι ο ίδιος άνθρωπος.

 

Τροφή για σκέψη

Το βάρος είναι απλώς ένας αριθμός. Δεν καθορίζει ποιοι είμαστε, δεν θα μας αλλάξει, δεν θα διορθώσει τα προβλήματά ή τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η απώλεια βάρους δεν μας κάνει άμεσα ευτυχισμένους.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επικεντρωθείς στην απόκτηση υγιούς βάρους, αλλά η απώλεια βάρους μόνο για να είσαι αδύνατος-η δεν θα σου δώσει την ικανοποίηση που ψάχνεις. Μην εστιάζεις στην απώλεια βάρους, αλλά στο να είσαι το πιο υγιής, πιο δυνατός-ή, πιο ευτυχισμένος-η και ευχαριστημένος-η!

Αυτή είναι μια πολύ καλύτερη συνταγή για την επιτυχία …

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!