Κανέλα Κεϋλάνης vs Κάσια
Καλέστε τώρα: 2102615284

Κανέλα Κεϋλάνης vs Κάσια

Αρχική / Blog / Κανέλα Κεϋλάνης vs Κάσια

Η κανέλα Κεϋλάνης και η κάσια (ή κασσία) είναι συναφή μπαχαρικά προερχόμενα από την ίδια οικογένεια φυτών (Lauraceae) αλλά και από το ίδιο γένος (Cinnamomum). Η κανέλα Κεϋλάνης (αληθινή κανέλα) είναι συνήθως αρκετά πιο ακριβή από την κάσια γι’αυτό και συνήθως γίνεται χρήση της δεύτερης. Μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά όπως τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και άλλες ιδιότητες (πχ αντιμικροβιακές) και μάλιστα σε ορισμένες μελέτες σε ποντίκια, η κάσια έχει δείξει πιο άμεση διεγερτική δράση της ινσουλίνης.  Αυτό που τις διαφοροποιεί είναι το περιεχόμενο  στην κουμαρίνη τους.

Διαβάστε επίσης: Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κανέλας στο διαβήτη τύπου II

Οι κουμαρίνες είναι φυσικά φυτικά συστατικά που μπορεί να έχουν ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες. Επειδή το αίμα μας πρέπει να διατηρήσει την ικανότητά πήξης σε περιόδους τραυματισμού, η υπερβολική πρόσληψη των κουμαρινών κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης χρονικής περιόδου μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία. Ενώ το επίπεδο των φυσικών κουμαρινών στην κανέλα Κεϋλάνης φαίνεται να είναι πολύ μικρό και χαμηλότερο από το ποσό που θα μπορούσε να προκαλέσει κινδύνους για την υγεία, το επίπεδο των φυσικών κουμαρινών στην κάσια φαίνεται να είναι υψηλότερο και μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για ορισμένα άτομα αν καταναλωθεί σε σημαντικές ποσότητες σε τακτική βάση. Για το λόγο αυτό προτείνεται να αποφεύγονται  οι μεγάλες ποσότητες σε κάσια. Όταν χρησιμοποιείται σε συνήθεις ποσότητες είναι απίθανο ότι υπάρξουν κίνδυνοι  για την υγεία.

Η κατάλληλη δόση της κάσιας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία του ατόμου, καθώς και διάφορες άλλες συνθήκες. Προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για να καθορίσουν τις ασφαλείς δόσεις. Τα φυσικά προϊόντα δεν είναι πάντα ασφαλή. Συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό ή το θεράποντα ιατρό σας. Ωστόσο, εάν κάποιος θέλει να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες κανέλας, συνιστάται κανέλα Κεϋλάνης.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος για να τις διαφοροποιήσουμε όταν είναι σε σκόνη παρά μόνο αν προσδιορίσουμε με κάποιο τρόπο  την πηγή της κανέλας ή καλώντας τον παρασκευαστή του προϊόντος.  Μπορούμε όμως εύκολα να ξεχωρίσουμε την κανέλα από την κάσια από το ραβδί τους:

Η υφή των ράβδων στην άκρη τους είναι διαφορετική: η κάσια διαθέτει παχύ μονοκόμματο φλοιό, ενώ ο φλοιός της κανέλας Κεϋλάνης είναι πιο λεπτός με πολλαπλές στρώσεις.

Μπορείτε λοιπόν να αλέσετε τα ραβδιά σε σκόνη σε ένα μύλο του καφέ ή στο γουδί.

Ειδικές προφυλάξεις για τη χρήση της κάσιας:

Κύηση και θηλασμός: Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη χρήση της κασσίας  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Περιοριστείτε σε μικρές ποσότητες.

Διαβήτης: Η κασσία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Τα αντιδιαβητικά φάρμακα αλληλεπιδρούν με την κάσια  όταν λαμβάνονται μαζί και μπορεί να προκληθεί ακόμη μεγαλύτερη μείωση σακχάρου στο αίμα. Παρακολουθήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας προσεκτικά.

Ηπατική νόσος: Η κάσια περιέχει ορισμένες χημικές ουσίες (κουμαρίνες) που μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για το συκώτι. Εάν πάσχετε από ηπατική νόσο, μην καταναλώσετε κανέλα σε ποσότητες μεγαλύτερες από τα ποσά που συνήθως βρίσκονται στα τρόφιμα. Τα ηπατοτοξικά φάρμακα αλληλεπιδρούν επίσης με την κάσια. Λαμβάνοντας πολύ μεγάλες δόσεις κανέλας μπορεί να βλάψετε το συκώτι, ειδικά σε προϋπάρχουσα ασθένεια του ήπατος. Λαμβάνοντας μεγάλες ποσότητες κάσιας μαζί με φάρμακα μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος ηπατικής βλάβης. Μην καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες κανέλα, εάν παίρνετε κάποιο φάρμακο που μπορεί να βλάψει το συκώτι.

Χειρουργική επέμβαση: Η κάσια μπορεί να επηρεάσει το σάκχαρο του αίματος και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση. Διακόψτε τη χρήση κανέλας τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

 

Αναφορές:

Verspohl EJ, Bauer K, Neddermann E. Antidiabetic effect of Cinnamomum cassia and Cinnamomum zeylanicum in vivo and in vitro. Phytother Res 2005;19(3):203-6. 2005.

Felter SP, Vassallo JD, Carlton BD, Daston GP. A safety assessment of coumarin taking into account species-specificity of toxicokinetics. Food Chem Toxicol 2006;44:462-75.

He ZD, Qiao CF, Han QB, et al. Authentication and quantitative analysis on the chemical profile of cassia bark (cortex cinnamomi) by high-pressure liquid chromatography. J Agric Food Chem 2005;53:2424-8.

Natural Medicines Comprehensive Database ConsumerVersion.

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!