Ζωή μέχρι τα 100; Είναι τα τρόφιμα ζύμωσης η απάντηση;
Καλέστε τώρα: 2102615284

Ζωή μέχρι τα 100; Είναι τα τρόφιμα ζύμωσης η απάντηση;

Αρχική / Blog / Ζωή μέχρι τα 100; Είναι τα τρόφιμα ζύμωσης η απάντηση;

Aναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να ζήσετε μια πιο υγιή και μεγάλη ζωή;

Έρευνά του Πανεπιστημίου του Αϊντάχο διεξήγαγε μια ποιοτική μελέτη στην οποία συμμετείχαν αιωνόβιοι από όλο τον κόσμο (Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Κούβα, Ηνωμένες Πολιτείες) ώστε να εντοπιστούν οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής που ευθύνονται για τη μακροζωία τους.

Ένα από τα κοινά στοιχεία που προσδιορίστηκαν είναι ότι τα άτομα αυτά καταναλώνουντρόφιμα ζύμωσης καθημερινά, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι μπορεί να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης αυτών και της μακροζωίας και της υψηλής ποιότητας ζωής. Οι αιωνόβιοι συμμετέχοντες φαίνεται να έχουν διατηρήσει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και μια καλή λειτουργία του εντέρου. Δεν έχουν αναπτύξει ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος από τις οποίες υποφέρουν συχνά οι ηλικιωμένοι όπως η εκκολπωματίτιδα, η αργή κινητικότητα του εντέρου, η δυσκοιλιότητα, και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

 

Αν αντιμετωπίζετε εντερικό πρόβλημα, ζητήστε τη βοήθεια διαιτολόγου για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

 

Είναι πιθανό ότι τα προβιοτικά που περιλαμβάνουν τα τρόφιμα ζύμωσης, όταν καταναλώνονται στην καθημερινή δίαιτα μπορούν να συμβάλλουν στη μακροζωία και την υγιή γήρανση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συσχετίζονται με την υγιή γήρανση (συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων), αλλά η διατροφή φαίνεται να παίζει κύριο ρόλο στον τύπο της γήρανσης καθώς και στη διατήρηση της ποιότητας ζωής.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν, ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση λόγω των προβιοτικών που περιέχουν, βοηθούν στην ανακούφιση από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, της διάρροιας και των συμπτωμάτων της νόσου του Crohn.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να βρεθούν τα στελέχη των προβιοτικών που λειτουργούν καλύτερα σε συγκεκριμένες συνθήκες,  από τα παραπάνω προκύπτουν καλοί λόγοι για την καθημερινή κατανάλωση προβιοτικών από τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Πώς να εντάξετε τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση στην καθημερινή διατροφή σας;

 Μερικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι περισσότερο αποδεκτά, όπως το γιαούρτι(π.χ., ποικιλίες με ζωντανούς οργανισμούς), το λάχανο τουρσί , και το miso (πολτός από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί μακροχρόνια ζύμωση με ειδικά ένζυμα). Υπάρχουν φυσικά και άλλα τρόφιμα ζύμωσης που δεν καταναλώνονται ευρέως όπως το κεφίρ (γαλακτοκομικό που παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο κ.α.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων), το τσάι kombucha (ο ζυμομύκητας αναπτύσσεται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού) , το tempeh (παραδοσιακό ασιατικό προϊόν από σόγια σε ελεγχόμενη ζύμωση με την προσθήκη καλλιεργειών μυκήτων), το kimchi(παραδοσιακό κορεάτικο πιάτο λαχανικών τουρσί και καρυκευμάτων), και τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το πεκορίνο. Αυτές οι τροφές μπορεί να έχουν μια ιδιαίτερη γεύση, αλλά μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στο διαιτολόγιο σας. Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε τα προϊόντα αυτά από ψυγείο, όπου τα βακτήρια είναι ακόμα ζωντανά γιατί οποιοσδήποτε τύπος κονσερβοποίησης ή παστερίωσης τα σκοτώνει.

 

 Image result for Diet

Νόστιμες ιδέες για την προσθήκη τροφίμων ζύμωσης στην καθημερινή διατροφή:

Πρωινό

  • Πρόβειο ή κατσικίσιο παραδοσιακό γιαούρτι με φρούτα
  • Smoothies χρησιμοποιώντας γιαούρτι ή κεφίρ και φρούτα.
  • Oμελέτα με καλλιεργημένη ξινή κρέμα και που έχει υποστεί ζύμωση με σάλτσα και τυρί πεκορίνο.

 

Μεσημεριανό/ Βραδινό

  • Προσθέστε λάχανο τουρσί, στο κρέας ή εναλλακτικά σε σάντουιτς με βάση το κρέας.
  • Προσθέστε tempeh σε σαλάτες και συνταγές.
  • Βάλτε miso ή ξινή κρέμα σε σούπες.
  • Πιείτε τσάι kombucha.

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!