Οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού
Καλέστε τώρα: 2102615284

Οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού

Αρχική / Blog / Οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού

Ήξερες ότι το τσάι έρχεται 2o σαν επιλογή μετά το νερό σε παγκόσμιο επίπεδο;

Αν και τόσο δημοφιλές, οι περισσότεροι δεν ξέρουμε πολλά γι’αυτό το πολύ ευεργετικό ρόφημα.

 

Τα είδη του τσαγιού

Το μαύρο, το πράσινο, το λευκό και το ουλόνγκ είναι τα είδη τσαγιού, τα οποία προέρχονται όλα από τα φύλλα του ίδιου φυτού (aka Camellia sinensis).

H ουσιαστική διαφορά τους έγκειται στην επεξεργασία τους μετά τη συγκομιδή.

3000 διαφορετικές ποικιλίες έχουν αναφερθεί με παραλλαγές στη γεύση ή στο σχήμα των φυτών, ανάλογα με το κλίμα και το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται (πχ Ασσαμ ή Κεϋλάνης).

Αν έχεις συνδυάσει το τσάι με το κρυολόγημα, τότε πολύ καλά κάνεις. Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν σαν φάρμακο, ενώ σήμερα οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν τις ωφέλιμες ιδιότητές του, τις οποίες αποδίδουν στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας.

 

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι χημικές ουσίες που παράγουν τα φυτά, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό μας να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που επιτίθενται στα κύτταρα μας.

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου υπάρχουν παντού στο περιβάλλον και γίνονται βλαβερές όταν υπερτερούν (αν δεν υπάρχουν άφθονα αντιοξειδωτικά να τις εξουδετερώσουν) προκαλώντας τις φυσικές συνέπειες της γήρανσης, αλλά και χρόνια νοσήματα, όπως ο καρκίνος,

Ο οργανισμός μας έχει τους δικούς του αμυντικούς μηχανισμούς κατά των ελεύθερων ριζών, αλλά η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών από τρόφιμα και ροφήματα ενισχύει την άμυνα του.

 

Αντιοξειδωτικά του τσαγιού

Κάθε φυτό ή οικογένεια φυτών παράγει διαφορετικά αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν ποικίλα οφέλη για τον οργανισμό, καθώς το καθένα έχει διαφορετικές ιδιότητες.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το τσάι είναι τα φλαβονοειδή, με αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες ενισχύουν την αντίσταση στις λοιμώξεις, αλλά έχουν και θετική επίδραση στην καλή λειτουργία των αγγείων.

“Το τσάι οφείλει το χρώμα και τη γεύση του στην παρουσία των φλαβονοειδών.”

Το τσάι είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσιο σε φλαβονόλες, οι οποίες δεν επηρεάζονται από τη διαδικασία ζύμωσης και έτσι υπάρχουν σε περίπου ίδια περιεκτικότητα στο μαύρο και το πράσινο τσάι.

Η περιεκτικότητα του τσαγιού σε φλαβονοειδή διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία. Το μαύρο τσάι έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε σύνθετα φλαβονοειδή, όπως η θειοφλαβίνη και η θειορουβικίνη, ενώ το πράσινο είναι πλουσιότερο σε απλά φλαβονοειδή, όπως οι κατεχίνες.

 

Τα φλαβονοειδή

Ανήκουν σε μια οικογένεια φυσικών χημικών ουσιών που λέγονται πολυφαινόλες.

Τα φύλλα τσαγιού έχουν περιεκτικότητα 10% - 12% σε φλαβονοειδή, η οποία διαφέρει ανά είδος τσαγιού -μαύρο ή πράσινο και ποικιλία.

“Το φρέσκο φτιαγμένο μαύρο τσάι, περιέχει κατά μέσο όρο από 800-1.000 mg φλαβονοειδή /λίτρο και 150 mg /μερίδα (250 ml).”

Οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν την αντιοξειδωτική δράση των φλαβονοειδών. Συνιστάται η πρόσληψη μιας μεγάλης ποικιλίας αντιοξειδωτικών από τη διατροφή, όπως φρούτα, λαχανικά και άλλες τροφές ή ροφήματα όπως το τσάι που περιέχουν διάφορες ουσίες που δρουν αθροιστικά με τα φλαβονοειδή.

Διάβασε επίσης : Τα καλύτερα τρόφιμα για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου 

 

Οι κατεχίνες

Αποτελούν περίπου το 25% των φύλλων τσαγιού και βρίσκονται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο πράσινο τσάι. Κατά τη διάρκεια ζύμωσης στην οποία υποβάλλονται τα φύλλα για την παρασκευή του μαύρου τσαγιού, οι κατεχίνες συμπυκνώνονται σε δύο ομάδες, τις θειοφλαβίνες και τις θειορουβικίνες.

Από μέλετες φαίνεται ότι οι κατεχίνες μειώνουν τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, ενώ αναστέλλουν τις οξειδωτικές βλάβες που έχουν συνδεθεί με κάποιες μορφές καρκίνου.

Διάβασε επίσης: Μπορεί η διατροφή να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου; 

 

Το αν φτάνουν αυτές οι ευεργετικές ουσίες στον οργανισμό μας εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής, αλλά και την προετοιμασία.  Για παράδειγμα τα φλαβονοειδή αρχίζουν να απελευθερώνονται μετά τα 2 λεπτά της επαφής με το βραστό νερό. Αν ο χρόνος παρασκευής μικρύνει θα απελευθερωθούν λιγότερα.

  

Μπορούμε να φτιάξουμε μαζί ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου και θα αναστείλει την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Επικοινώνησε μαζί μου εδώ.

Γεια,

Είμαστε μια ομάδα Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και στόχος μας είναι να σε παροτρύνουμε, να σε κινητοποιήσουμε και να σε εκπαιδεύσουμε σε μια αλλαγή στάσης ζωής... Δοκίμασε!